2018-07-26 12:59:06• hírek • Közlemény

Lelkigyakorlatra gyűltek össze a romániai magyar görögkatolikus papok Nagypeleskén

Hármas ünnep volt Negypeleskén: lelkigyakorlatra gyűltek össze a romániai magyar görögkatolikus papok, Anna napi megemlékezés és 145 éves évforduló, amelyre a környék számos településéről zarándokoltak el a hívek.

Kocsis Fülöp metropolita, a Ciskárpátin görögkatolikus esperesség meghívására érkezett Nagypeleskére, hogy lelki tanítással, útmutatással, bátorítsa, buzdítsa a Románia területén szolgáló magyar görögkatolikus papságot. A Szartmárnémetiből, Csedregből, Tiszahosszúmezőről, Lázáriból, Nagykárolyból érkező parókusok, valamint egy birituális jezsuita és a szomszéd település római katolikus plébánosa, az érsek atya vezetésével, már kedd este vecsernyével és lelkigyakorlatos tanítással kezdték a lelki együttlétet.


Ez után vacsora következett, amelyet a nagypeleskei Szent Anna nőszövetség tagjai szerveztek a lelkigyakorlaton résztvevő papság számára, családi környezetben, Libotyán Réka nőszövetségi tag házában, aki eddig csak Máriapócson találkozhatott messziről az Érsek atyával, most viszont örömteli megtiszteltetésben lehetett rlésze, hogy házában fogadhatta és vacsorával kínálhatta. Vacsora után a parókián folytatódott a program, a hajdúdorogi érsek-metropolita vezetésével irányított papi beszélgetéssel. Itt a papság személyes élményeket osztott meg egymással, gondokról, a papi élet örömeiről, de csalódásairól is eszmét cseréltek.



Ezt követően kis esti zslozsmára vonultak át a templomba, itt ismét lelki tanítást halgathattak. Másnap korán reggel utrenyével kezdték a napot, reggeli, majd imaóra és Szent Liturgia következett. Az ünnepélyes érseki Szent Liturgia nagy pompával, két diakónussal, aszisztenciával és mégtöbb vendégpap s nem utolsó sorban közel háromszáz hívő jelenllétében zajlott. A hívők sokaságának, akik nemcsak Nagypeleskéről, de más településről Szatmárnémetiből, Sárközújlakról, Atyából, Petéről, Pusztadarócról, Lázáriból, Piskoltról, Nagykárolyból, Szárazberekről, Mikolából, Csedreből, Gyergyószentmiklósról, Debrecendből, is érkeztek kevésnek bizonyult a templom, s emiatt kivetítőn követhették az ünnepi eseményeket.


Az Anna napi megemlékezésen Kocsis Fülöp metropolita, az Istenszülő Szűz – akinek egyik ikonját nagy becsben őrzik a településen – annak édesanyja Szent Annának, mint kiválasztott nagyszülőnek szerepéből kiindulva, a keresztény családról tartott szentbeszédet. Végül pedig az Eucharisztia fontosságára hívta fel a figyelmet. Az ünnepi Szent Liturgia végén, megemlékeztek a hajdanán Peleskét is megtizedelő 1873-ban pusztító kolerajárványról, amely fogadott ünnepe a településnek. Erre az alkalomra Gellért Sándor (1916-1988) magyar költő és műfordító lánya, Gellért Ágnes külön, a 145 éves évfordulóra írt versét szavalta el, majd a temetéseken énekelt keresztcsókolási énekek hangzottal el. Emlékül a Nagypeleskei Istenszülő-ikonnal díszített zsebkendőt kaptak az érsek atyához, keresztcsókolásra járuló hívek.



A Szent Liturgián az éneket, az közel harminc éve először megrendezett, görögkatolikus kántorképzésen résztvevő kántorok vezették Gorcsa György máriapócsi főkántor valamint Simon István tanulmányvégzett teológus irányításával. Ezen az ünnepen csodálhatták meg a jelenlvők a templom két vadonatúj csillárát és a különleges falikarokat, amilyeket Kujbus Éva, magyarországról ajándékozott kegyes adományként a templomnak. Az ünnepi ebéd után Kocsis Fülöp érsek bekapcsolódott a délután megtartott kántorképzésbe is, amiben a görögkatolikus ének csodálatos szépségéről valamint a soron következő, a nyolchangú énektár első hangját tanította a kántoroknak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: